Warsztaty „Wojna cukrowa”

Warsztaty „Wojna cukrowa”

10 marca 2020 r. zostało zrealizowane w naszej szkole działanie lokalne „W zdrowym ciele zdrowy duch”. Uczniowie klas I TTŻ po gimnazjum zaplanowali je w ramach realizowanego z Polską Fundacją Dzieci i Młodzieży projektu „Myśleć, pracować, współpracować”. Tego dnia gościliśmy w naszej szkole seniorów. Spotkanie rozpoczęliśmy od wysłuchania przygotowanego przez Panią Agnieszkę Orłowską wykładu zatytułowanego „Wojna cukrowa”, a później przygotowaliśmy pod jej czujnym okiem cztery dietetyczne „substytuty słodyczy”(surówka z marchewki, jarmużu i pora; pudding chia; chleb ziarno; serniczki), które następnie wspólnie zjedliśmy, a kalorie spaliliśmy, tańcząc Zumbę z Panią Elżbietą Greloch – Sęk.

W ramach warsztatów pt. „Wojna cukrowa” odbyły się zajęcia teoretyczne oraz praktyczne, które przeprowadzone były pod okiem Agnieszki Orłowskiej – dietetyk z „Kale Pracownia dietetyczna”. Dowiedzieliśmy się: jak działa cukier i jedzenie cukropodobne na nasz mózg i jelita, co zawierają słodycze, jakie są konsekwencje związane są z nadmiernym ich spożyciem. Dziś wiemy, że to nie tylko otyłość jest skutkiem, lecz zmiany degradacyjne  w mózgu, zmiany trądzikowe, zakłócona gospodarka hormonalna, otyłość typu brzusznego, insulinooporność, przerost Candidy, obniżona odporność, cukrzyca typu II, stany zapalne i rozdrażnienie. Co jednak zrobić, żeby poskromić ochotę na słodycze? Po pierwsze regularne posiłki co 3 – 4 h, zbilansowana dieta, brak restrykcji, pokarmy naturalne bogate w chrom, owoce do 16 godziny, brak słodyczy w domu, wybór potraw nieprzetworzonych i naturalnych.
Czytajmy etykiety, bo cukier niejedno ma imię, jednak najzdrowszym zamiennikiem cukru są ksylitol fiński i erytrytol.

Z relacji młodzieży:

-Jak powstał pomysł? Dlaczego chcieliśmy zrealizować projekt społeczny?


„Jesteśmy uczniami klasy I Technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności i w ramach innowacji realizujemy zagadnienia związane z dietetyką i fitnessem. Zainteresował nas ten temat i widzimy potrzebę edukowania społeczeństwa”. Jest mnóstwo chorób związanych z nadużywaniem m. in. cukru w diecie. Chcieliśmy pogłębić swoją wiedzę w tym zakresie, nauczyć się zapobiegać negatywnym skutkom działania cukru na organizm ludzki, a jednocześnie podzielić się tym z innymi. Seniorzy mają często „konserwatywne” poglądy na temat złego wpływu cukru na prawidłowef unkcjonowanie organizmów osób młodych i starszych. Nie zawsze do kawy lub herbaty trzeba zjeść coś, co zawiera cukier, można to zastąpić czymś całkiem innym i równie smacznym, ale zdrowym”.

-Czego dotyczy projekt? Jakie działania podejmiemy?


„Projekt ten polega na oderwaniu starszych ludzi od szarej rzeczywistości                     i podzieleniu się z nimi naszą wiedzą. Poprzez zorganizowanie warsztatów chcemy, by każdy uczestnik – młody i starszy – umiał odpowiedzieć na pytania: Jak odzwyczaić się od cukru?, Co zrobić z nadmierną ochotą na słodycze?”

„Mamy nadzieję, że zrealizowanie tego projektu przyczyni się do promocji zdrowego stylu życia. Zarówno my, uczestnicy projektu, jak i Wy odbiorcy, seniorzy, będziemy czuli w zdrowym ciele zdrowego ducha”.

Linki:

10 marca 2020 r. zostało zrealizowane w naszej szkole działanie lokalne "W zdrowym ciele zdrowy duch". Uczniowie klas I...

Opublikowany przez Zespóła Szkół Powiatowycha Kadzidłę Wtorek, 10 marca 2020

"W zdrowym ciele zdrowy duch"?

Opublikowany przez Zespóła Szkół Powiatowycha Kadzidłę Wtorek, 10 marca 2020