PRACOWNIE
PRACOWNIE INFORMATYCZNE
2 pracownie informatyczne z dostępem do Internetu.
Każda z pracowni składa się z 15 stanowisk komputerowych dla uczniów (jednostka centralna z monitorem) wraz z oprogramowaniem, komputera przenośnego, drukarki sieciowej skanera, wideoprojektora.
PRACOWNIE PRZEDMIOTOWE
Wyposażenie pracowni chemiczno-przyrodniczej zapewnia realizację zadań z zakresu nauczania chemii oraz anatomii i fizjologii zwierząt. Pełny zestaw odczynników chemicznych, szkła i przyrządów laboratoryjnych umożliwia wykonywanie eksperymentów uczniowskich i pokazów nauczycielskich na poziomie podstawowym i rozszerzonym. Modele anatomiczne i bogaty zestaw środków audiowizualnych wykorzystuje się w kształceniu ogólnym i zawodowym.
Pracownia produkcji roślinnej wyposażona jest w liczne pomoce dydaktyczne, które pozwalają w praktyczny sposób zainteresować tematyką rolniczą oraz ułatwiają przyswajanie fachowej wiedzy. Są to między innymi:
– profile glebowe,
– naturalne okazy szkodników roślin,
– zestawy nasion,
– zielniki roślin uprawnych i chwastów,
– zestawy próbek skał i minerałów,
– nowe wydania atlasów i innych ilustrowanych, drukowanych materiałów.
Pracownia produkcji rolniczej.
W trakcie wyposażania jest pracownia sprzedaży.
PRACOWNIA PRODUKCJI PIEKARSKIEJ
W pracowni produkcji piekarskiej odbywają się zajęcia praktyczne dla uczniów Technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności. Zajęcia odbywają się dla uczniów klas 2 i 3. Podczas praktycznej nauki zawodu młodzież kształci umiejętności z zakresu kwalifikacji TG.03 – „Produkcja wyrobów piekarskich”. Pracownia wyposażona jest w 6 nowoczesnych stanowisk dydaktycznych, które ułatwiają uczniom dostęp do wykorzystywanych przez pracodawców technologii i narzędzi, ponadto umożliwiają prowadzenie produkcji wyrobów piekarskich metodami tradycyjnymi, a także uwzględniając nowoczesne trendy na rynku.
Pracownia wyposażona jest w:
– stanowisko do przygotowania surowców i półproduktów piekarskich – miesiarki, miksery, wagi elektroniczne, naczynia ze stali nierdzewnej, zestawy noży, formy i aparatura kontrolno – pomiarowa: termometry, wilgotnościomierze, kuchenki elektryczne, urządzenia chłodnicze,
– stanowisko do rozrostu i formowania kęsów – dzielarka, komory rozrostowe,
– stanowisko do wypieku wyrobów gotowych – piece konwekcyjne z zaparowaniem.
Pracownia analizy żywności
W pracowni analizy żywności młodzież zdobywa umiejętności z zakresu analizy technicznej (analizy fizycznej, chemicznej i mikrobiologicznej) żywności określone w kwalifikacji TG.17. lub SPC.07 – „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”, zajęcia odbywają się dla uczniów klas 4 w ramach przedmiotu praktycznego analiza żywności oraz dla uczniów klasy 3 w ramach realizowanej innowacji ,,Dietetyka z fitnessem’’.
Pracownia wyposażona jest w :
è sprzęt laboratoryjny umożliwiający odważanie, odmierzanie i przygotowywanie próbek badanej żywności do analiz – wagi techniczne i analityczne, łaźnia wodna, pipety automatyczne, homogenizatory laboratoryjne, zgłębniki do pobierania próbek, naczynia i sprzęt szklany, tj: pipety, biurety, kolby, naczynka wagowe, zlewki, cylindry, eksykator itp.
è sprzęt do analizy mikrobiologicznej żywności służący do hodowli i obserwacji drobnoustrojów – cieplarka, mikroskop, stomacher (homogenizator do rozdrabniania próbek do rozcieńczeń),
è sprzęt do analizy instrumentalnej pozwalający na szybkie zbadanie określonych cech jakościowych żywności lub oznaczenie zawartości danego składnika w badanym produkcie spożywczym – suszarka, wagosuszarka, refraktometr, polarymetr, areometry, piknometr, zestaw do oznaczania zawartości białka metodą Kiejdahla, pehametry,
è dygestorium – umożliwia bezpieczne wykonywanie analiz, podczas których obecne są substancje dymiące i drażniące,
è sprzęt komputerowy i audiowizualny, który ułatwia prowadzenie procesu dydaktycznego.
Dzięki tak nowocześnie wyposażonej pracowni uczniowie zapoznają się z metodami analizy fizycznej, chemicznej i mikrobiologicznej, które wykorzystuje się podczas oceny jakości surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, monitorowania zmian zachodzących podczas ich przechowywania, jak również w celu kontrolowania przebiegu procesów produkcji artykułów spożywczych.