Po ukończeniu Technika Żywienia i Usług Gastronomicznych absolwent otrzymuje kwalifikacje zawodowe w zakresie:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Uzyskanie kwalifikacji Technika Żywienia i Usług Gastronomicznych umożliwia m.in.: podjęcie zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale), organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.). Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
Do zadań zawodowych technika żywienia i usług gastronomicznych należy:
- ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywania
- sporządzanie oraz wydawanie potraw i napojów
- planowanie i ocena żywienia
- organizacja produkcji gastronomicznej
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych