Uczniowie odbywają kształcenie w zakresie prawa jazdy kat. B i T 

Po ukończeniu  Technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki absolwent otrzymuje kwalifikacje zawodowe w zakresie:

ROL.02 Eksploatacja pojazdów, maszyn, urzadzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie

ROL.08 Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie

Absolwent Technikum kształcący się w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z eksploatacją i naprawą pojazdów, środków transportowych, maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych. Umiejętności zawodowe dotyczą także demontażu i montażu pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi oraz ich rozruchu, regulacji oraz zabezpieczenia antykorozyjnego.

Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych z zakresu diagnostyki i oceny stanu technicznego sprzętu rolniczego (pojazdów, środków transportowych, maszyn, urządzeń i narzędzi), a w szczególności rozwiązań stosowanych w agrotronice.

To nowa dziedzina, jej uwzględnienie w nauczaniu wynika z wprowadzania nowych technologii informatycznych w mechanizacji rolnictwa. Umiejętności obsługi systemów agrotronicznych przydają się w pracy zawodowej. Wiedza zdobyta w Technikum umożliwia korzystanie z nowoczesnego oprogramowania i zaawansowanych konstrukcyjnie ciągników i maszyn rolniczych.

Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki może pracować

-w fabrykach maszyn rolniczych

-przedsiębiorstwach obrotu maszynami,

-nadleśnictwach,

-w instytucjach naukowych,

-gospodarstwach doświadczalnych, hodowlanych, rolnych,

-jako przedstawiciele handlowy producentów lub firm sprzedających sprzęt rolniczy,

-w serwisach naprawczych sprzętu rolniczego,

-w firmach technicznej obsługi rolnictwa.

Absolwent może również prowadzić samodzielną działalność gospodarczą w indywidualnym gospodarstwie lub w warsztacie naprawy maszyn rolniczych.

Zgodnie z wymogami Unii Europejskiej technicy mechanizacji rolnictwa nabywają prawo do przejmowania i prowadzenia gospodarstwa rodzinnego jako przedsiębiorstwa rolnego i korzystają z dopłat bezpośrednich oraz funduszy unijnych.

Po ukończeniu  Technika Żywienia i Usług Gastronomicznych absolwent otrzymuje kwalifikacje zawodowe w zakresie:

HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Uzyskanie kwalifikacji Technika Żywienia i Usług Gastronomicznych umożliwia m.in.: podjęcie zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale), organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.). Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.

Do zadań zawodowych technika żywienia i usług gastronomicznych należy:

- ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywania

- sporządzanie oraz wydawanie potraw i napojów

- planowanie i ocena żywienia

- organizacja produkcji gastronomicznej

- planowanie i realizacja usług gastronomicznych

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

Kształcenie będzie realizowane w zakresie jednej kwalifikacji, a po jego ukończeniu i zdaniu egzaminu z jednej kwalifikacji absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także i otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.

Absolwenci branżowej szkoły I stopnia kształcący się w zawodach, którzy nie zdecydują się na naukę w branżowej szkole II stopnia, będą mogli podjąć pracę lub wybrać liceum ogólnokształcące dla dorosłych począwszy od II klasy oraz zdecydować się na kwalifikacyjne kursy zawodowe.

TECHNIK AGROBIZNESU

TECHNIK AGROBIZNESU Z POZYSKIWANIEM ŚRODKÓW UNIJNYCH

Uczniowie odbywają kształcenie w zakresie prawa jazdy kat. T 

Absolwent po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe otrzymuje tytuł technika agrobiznesu, co stwarza mu możliwość:

  • zostania przedsiębiorcą rolnym (właścicielem gospodarstwa, np. po rodzicach),
  • samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej zgodnie z wymaganiami Unii Europejskiej lub podejmowania prac w przedsiębiorstwach rolniczych: produkcyjnych, usługowych i handlowych,
  • zostania kierownikiem gospodarstwa agroturystycznego lub pracownikiem instytucji rządowych związanych z rolnictwem,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej w dziedzinie usług rolniczych,
  • zajmować się zdobywaniem funduszy unijnych, produkcją żywności ekologicznej, przetwórstwem rolno – spożywczym.

Pomyślnie zdany egzamin dojrzałości daje szanse kontynuowania nauki na studiach wyższych.

Wprowadzona innowacja pozyskiwanie środków unijnych będzie uzupełnieniem kształcenia zawodowego o wiedzę z zakresu pozyskiwania środków finansowych z Unii Europejskiej i umożliwi absolwentom otrzymanie dotacji na nowoczesne wyposażenie gospodarstwa i opłacalne prowadzenie produkcji rolniczej.

Program innowacji obejmuje: zapoznanie z możliwościami uzyskania dofinansowania dla rolników w ramach programu PROW i innych, wypełnianie dokumentacji niezbędnej do pozyskania środków unijnych, przekazanie praktycznych wskazówek oraz wskazanie dobrych praktyk jak napisać projekt/biznesplan oraz skonstruować poprawną analizę finansową.

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Z DIETETYKĄ I FITNESSEM

Absolwent po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe otrzymuje tytuł technika technologii żywności, co stwarza mu możliwość:

  • podjęcia pracy w zakładach przetwórstwa spożywczego, w laboratoriach, instytucjach badających i oceniających żywność, np. w Sanepidzie,
  • zajmowania się produkcją, przechowywaniem i dystrybucją żywności,
  • zostania przedstawicielem handlowym firm zajmujących się handlem żywnością i artykułami spożywczymi,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży spożywczej. Pomyślnie zdany egzamin dojrzałości daje szanse kontynuowania nauki na studiach wyższych.

Wprowadzona innowacja dietetyka z fitnessem umożliwi przygotowanie absolwentów na studia kształcące w zawodzie dietetyk, tj. specjalista zajmujący się: badaniem produktów żywnościowych, badaniem pochodzenia żywności, oceną wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, stosowaniem zasad racjonalnego odżywiania się, planowaniem żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności, planowaniem żywienia dla osób zdrowych, w stanach chorobowych i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego np. ciąża, planowaniem żywienia dla osób w różnym wieku, planowaniem jadłospisów – opracowaniem diet żywieniowych, opracowaniem metod leczenia zaburzeń żywieniowych nadwagi, niedożywienia, opracowaniem procesu przygotowania potraw i obróbki termicznej produktów żywnościowych, profilaktyką żywieniową chorób, leczeniem żywieniowym chorób, nadzorowaniem żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.